Om det å gå med- og motstrøms

6.9. 2007

Det å gå mot strømmen, ikke følge normer og regler, er både over- og undervurdert. Her er et eksempel fra Uten Grenser-bloggen: under overskriften «Blogger som er verdt papiret de er skrevet på», står følgende:

Det er faktisk alt så langt… Jeg er ute etter det spesielle, det kompromissløse, det radikale. En av tre holder egentlig, men selv det er vanskelig å finne.

Dette er et eksempel på usunt fokus på det å gå mot strømmen. Forfatteren av denne bloggen mener altså at for å være verdt «papiret den er skrevet på», må den være kompromissløs, radikal eller spesiell. To av tre handler om å gå mot strømmen, bryte normen, mens den siste, å være kompromissløs, ikke bare er urealistisk i praksis, men også i stor grad det motsatte av normen.

På den ene siden har du de som mener det finnes en innebygd godhet i det å følge normen. Normen blir definert som noe godt; det blir regnet som et mål i seg selv å gjøre slik det er vanlig å gjøre. Ikke nødvendigvis i den forstand at du skal gjøre slik alle andre gjør, men i den forstand at du skal gjøre og tenke og mene slik det er allment akseptert at du skal gjøre. For en slik person vil det ikke nødvendigvis være om å gjøre å røyke om alle på arbeidsplassen gjorde det, men det er bare fordi det er allment akseptert som usunt å røyke.

På den andre siden har du de som mener det finnes en innebygd godhet i det å ikke følge normen. Normen blir definert som noe mindre godt; det blir regnet som et mål i seg selv å være spesiell, å være radikal, å være kompromissløs i sine meninger uansett hva som er allment oppfattet og akseptert. Ovenfor ser du et eksempel på dette.

Begge disse holdningene er gale. Før noen beskylder meg for å konstruere stråmenn og usanne stereotyper: jeg tror heller ikke det er noen som konsistent og kompromissløst følger noen av disse holdningene til punkt og prikke. Ingen er radikale på alle områder, men ingen er heller ordinære og normale i alle henseender, og jeg tviler på at man vil kunne finne noen som ønsker det heller. Jeg snakker heller om holdningen at det generelt er en positiv egenskap å gå mot- eller medstrøms, for eller mot det som er normalt.

Det at mange mener noe er ikke nødvendigvis en god indikator på at noe er lurt, smart, korrekt, sant eller praktisk. Det burde være en selvfølgelighet, men det er det ikke. Mange vil dilte etter, følge det som følges skal, selv om de kanskje vet dette, fordi de underbevisst ignorerer det likevel.

Det at få mener noe er ikke heller nødvendigvis en god indikator på at noe er lurt, smart, korrekt, sant eller praktisk. Om jeg skulle bli tvunget til å velge, så tror jeg jeg ville stolt mer på det de fleste mener enn det de færreste mener.

Heldigvis er det ikke slik at oppslutning trenger å være utslagsgivende for hvilke holdninger vi skulle ha. Vi kan jo tenke oss hvordan det da ville blitt:

Om alle skulle bestemme seg for holdninger og meninger ut fra det mindretallet mente, så ville vi konstant ha flyttet meninger fram og tilbake. I begynnelsen ville noen observere at et mindretall mente noe, og dermed også begynne å mene dette. Etter verdt ville flere det, og dermed også legge om sitt syn. Til slutt vil mindretallssynet være majoritetssynet, og majoritetssynet mindretallssynet, og dermed begynner hele runddansen igjen. Opinionen ville vært en evig pendel mellom et mindre- og et flertallssyn, muligens litt mer komplisert med introduksjonen av flere mindretallssyn.

Dersom vi derimot skulle valgt alle synspunkt utfra hva majoriteten mente, ville folk etter hvert samle seg på et synspunkt og ikke endre seg. Majoritetssynspunktet ville være statisk; etter at alle hadde gått over til majoritetens synspunkt ville ingen noensinne skifte mening om den saken.

Det burde være åpenbart at vi ikke ønsker en verden hvor regjeringsembedet gikk på omgang etter hvilket parti som hadde minst oppslutning før valgkampen og dermed ville ha mest etter den (husk: prinsippet var at det synet med minst oppslutning, eller det mest ekstreme, mest unormale, skulle velges), uavhengig av kvalifikasjoner. Vi ønsker heller ikke at produsenten som skiller seg mest ut, være seg dårlig eller bra, til enhver tid skal være den som alle ønsker å kjøpe fra. Om noen lager bæsjepølser eller menneskekaviar så vil jeg ikke at alle skal digge det fordi det er så spesielt, kompromissløst eller radikalt. Samtidig er alternativet, hvor et parti alltid skal ha makten og en produsent alltid skal ha oppslutningen, fordi de på et eller annet tidspunkt hadde størst oppslutning og folk bestemte seg for å bestemme sitt synspunkt ut fra det, heller ikke å foretrekke.

Det er åpenbart at slike ekstreme ytterpunkter ikke er eller vil bli realitet. Men tenk om de ble det. Ha det i underbevisstheten. Verden ville gått i dass. Vi ville vært fortapt. Innovasjon ville enten helt ha stagnert, fordi alle valgte et produkt uavhengig av kvalitet, eller den ville fokusert på å tiltrekke seg minst mennesker eller være mest mulig spesiell, radikal, ekkel eller kompromissløs i et forsøk på å bli outsideren alle ville ha.

Ingen tenker bevisst slik, håper jeg inderlig. Likevel er det mange, sikkert inkludert meg, som av og til underbevisst benytter én av disse strategiene. Verken «det er normen» eller «det er ikke normen» sier noe som helst om kvalitet. Dette er ting vi vet, men likevel ikke tar til oss bestandig.

Hva du mener, sier, gjør, kjøper, stemmer og så videre, må være bestemt av hva som ut fra ditt synspunkt bedømmes som best ut fra de kriterier du har. De eneste kriteriene jeg på det inderligste fraber alle, meningsfeller og meningsmotstandere, å velge, er normalitet eller fravik fra sådan.

På bakgrunn av dette generelle prinsippet vil jeg vurdere kriteriet «populær» eller «normal» som elendig når det gjelder å bedømme hvilke blogger som er «verdt papiret de er skrevet på». Det samme gjelder «det spesielle, det kompromissløse, det radikale».

That is all, over og ut.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: