den onde kondom

1.7. 2007

Den katolske kirken i Kenya gjør alt den kan for å hindre spredningen av HIV/AIDS. Sier den. Samtidig påstår den at det er moralsk galt å bruke kondom.

5.9% av Kenyas innbyggere (dvs. omlag 1.8 millioner mennesker) har HIV. Den katolske kirken påstår seg å være veldig så hjelpsomme i sitt dokument This we teach and do:

For over twenty years the Church in Kenya has been engaged in counteracting HIV and AIDS, and only God can know how generously Christians from every walk of life have given of themselves. Through them and in them, our Lord Jesus Christ has been embracing, healing, comforting and reconciling the suffering people of God.

Likevel mener de bruk av kondom er galt:

(…) the Church does not promote the use of condoms as protection against AIDS because sexual intercourse is for the married alone, and using a condom does not make it right in other situations. All those involved in the Church’s ministry – pastorally, in education and in healthcare – should help people at every stage of life to develop a well-formed conscience. This includes the Church’s moral teaching as well as solid information about HIV and AIDS.

Dette mener de å være i sin fulle rett til, selv om det faktisk er tusener av liv som står på spill – dette er ikke noe teologisk-teoretisk tankeeksperiment men ekte mennesker vi snakker om – fordi de mener dette innebærer brudd på det sjette og niende bud. Det sjette bud sier at du ikke skal bryte ekteskapet, og det niende at du ikke skal begjære din nestes eiendom.

Hvis vi ignorerer det åpenbart problematiske med å ta avgjørelser som gjelder liv og død basert på årtusengamle myter, så er det interessant i seg selv at bruk av kondom for å hindre HIV-smitte kan tolkes som brudd på disse reglene. Det sjette bud handler om brudd på ekteskap, men det er fullt mulig å ha ubeskyttet sex uten å bryte noe ekteskap. Dog tolkes dette som å gjelde også før man har inngått et ekteskap, hvordan nå det skal gå an. Er det en forbrytelse mot fremtidige barn om jeg velger å avstå fra samleie? Tydeligvis gjelder denne framtids-synderegelen kun når det gjelder ekteskap.

Videre mener den katolske kirken at dette er brudd på budet som forbyr det å begjære sin nestes hus, hustru, tjener, tjenestekvinne, okse, esel eller annet som hører din neste til. Det vitner om et ganske forkrøplet menneskesyn at mennesker regnes som eiendom før ekteskapet, og tydeligvis regnes også en kone som sin manns eiendom.

Dette er galt nok i seg selv, men når det blir virkelig galt er når liv står på spill. Ved å gå hardt ut mot bruk av kondom til beskyttelse dømmer kirken også tusener til døden.

Kanskje mener de at døden er en gave fra Herren; man skal visstnok få en plass i himmelriket det øyeblikket man vinker farvel til livet. Da er det besynderlig at kirken i det hele tatt påstår at de jobber mot HIV/AIDS-epidemien.

Kirken råder de som jobber med dette om å ikke se på seg selv som noen moralsk elite, all den tid de fortsatt er syndere som er avhengige av Guds nåde:

Catholics working in this urgent and demanding ministry cannot be triumphalist or think of themselves as some kind of moral elite. They need to recognise and remember at a deep level that they are sinners in need of God’s mercy.

HIV-positive er ikke på noen måte eksluderte fra kirken, slår de fast:

Becoming infected or sick in no way reduces anyone’s belonging to the Church, on the contrary. Everyone should know that the Church welcomes them and accompanies them, however broken, guilty or excluded they may feel.

Om alle er verdt like mye, hvorfor gir ikke bare Gud dem alle nåde og fjerner HIV-viruset fra dem? Dét ønsker ikke den katolske kirke å svare på.

Her har vi et krystallklart eksempel på religiøse dogmer som volder virkelig skade. Basert på gamle myter de verken kan eller vil forsvare sannhetsgehalten i og merkelige og forkrøplete tolkninger av bud som i følge nevnte myter ble mottatt på et hellig fjell av Guds utvalgte profet har kirken vel vitende om konsekvensene fordømt en av de beste preventive måtene å unngå HIV på. En(da en) tankeløs dogme volder virkelig skade akkurat nå.

I stedet for å virkelig hjelpe til, velger altså den katolske kirke å trampe på alt arbeidet som gjøres av andre, ikke fullt så dogmatiske organisasjoner. De påstår (se første sitat, helt øverst) at deres Herre Jesus gjennom tjue år har bedrevet healing på de stakkars HIV-positive sjelene. Dette må være et av de mest klare bevisene på at det ikke finnes noen Gud, for dette ser ikke ut til å ha hjulpet i det hele tatt.

Det er fristende å hovere over det å ha falsifisert en religiøs idé, men gleden drepes av de alvorlige konsekvensene denne troen har.

Reklamer

2 Responses to “den onde kondom”

  1. Nicolas Says:

    Da jeg jobbet på legesenter i en av Nairobi-slummene viste det seg at Kenyansk, gudfryktig ungdom gifter seg før de har sex. Det kule er at de har sex omtrent like raskt som Norsk ungdom, med det resultat at folk gifter seg etter bare noen uker. Og at typene stikker av etter at de har hatt sex med damene eller sågar gjort dem gravide. Abort er selvsagt ulovlig, og i valget mellom kondomer og middag velger folk flest mat. Det sier seg kanskje selv at det er vanskelig å komme seg opp av fattigdom når man må passe og fø et lite barn også.

    1 – 0 til Jesus, med andre ord.

  2. Simen Says:

    Høres ikke ut som verdens beste strategi, det der nei.

    Denne typen «bekjempelse av AIDS» er på samme nivå som å bekjempe overvekt ved å si «ikke spis sunnere – i stedet skal du trene åtte timer om dagen». De vet det er urealistisk, de vet konsekvensene, men de vil ikke erkjenne seg noe ansvar for dem.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: