avskaff ungdomstida?

10.6. 2007

Det er stadig mas om at ungene vokser opp for fort, de blir kastet inn i voksenlivet alt for tidlig og de får ikke den tiden de trenger til å bare være barn, liksom. Det er ikke alle som er helt enige med det. Psykologen Robert Epstein mener nemlig at ungdomstida er en kunstig konstruksjon, en menneskeskapt holdeplass mellom barn og voksne som ikke er der fra naturens side.

Mannen påstår seg å ha vitenskapen på sin side, men la oss først ta en titt på de mer tvilsomme påstandene hans. Rett skal være rett. Epstein blir spurt hvilken ungdommelig adferd som blir formet av samfunnets restriksjoner:

One effect is the creation of a new segment of society just waiting to consume, especially if given money to spend. There are now massive industries—music, clothing, makeup—that revolve around this artificial segment of society and keep it going, with teens spending upward of $200 billion a year almost entirely on trivia.

Her tror jeg Epstein selv gjør den feilen han beskylder andre for å gjøre—undervurderer ungdommen. Klær og musikk er så absolutt ikke trivia; de aller fleste har et behov for kultur (være seg bøker, musikk, filmer, kunst), og alle har et behov for klær. Makeup har kanskje ikke like dyptgående effekter på samfunnet, men det er ikke bare tenåringsjenter som danderer trynet med diverse kosmetiske produkter.

Det blir bedre utover i intervjuet. Epstein sier at hans undersøkelser viser at amerikanske ungdommer har ti ganger så mange restriksjoner på seg som vanlige voksne, og at jo mer en barnsliggjør unge mennesker, jo mer psykopatologi vil man finne. Epstein sier at forskning viser at ungdom er mer kompetente enn vi tror:

Dumas and I worked out what makes an adult an adult. We came up with 14 areas of competency—such as interpersonal skills, handling responsibility, leadership—and administered tests to adults and teens in several cities around the country. We found that teens were as competent or nearly as competent as adults in all 14 areas. But when adults estimate how teens will score, their estimates are dramatically below what the teens actually score.

Other long-standing data show that teens are at least as competent as adults. IQ is a quotient that indicates where you stand relative to other people your age; that stays stable. But raw scores of intelligence peak around age 14-15 and shrink thereafter. Scores on virtually all tests of memory peak between ages 13 and 15. Perceptual abilities all peak at that age. Brain size peaks at 14. Incidental memory—what you remember by accident, and not due to mnemonics—is remarkably good in early to mid teens and practically nonexistent by the ’50s and ’60s.

Så hva foreslår så Robert Epstein at vi gjør? Jo, vi utvikler kompetansetester som skal sjekke om mennesker er modne nok til å få det ansvaret og den friheten det innebærer å være voksen, akkurat som man har kompetansetester for bilkjøring:

I believe that young people should have more options—the option to work, marry, own property, sign contracts, start businesses, make decisions about health care and abortions, live on their own—every right, privilege, or responsibility an adult has. I advocate a competency-based system that focuses on the abilities of the individual. (…)

It’s a simple matter to develop competency tests to determine what rights a young person should be given, just as we now have competency tests for driving. When you offer significant rights for passing such a test, it’s highly motivating; people who can’t pass a high-school history test will never give up trying to pass the written test at the DMV, and they’ll virtually always succeed. We need to offer a variety of tests, including a comprehensive test to allow someone to become emancipated without the need for court action. When we dangle significant rewards in front of our young people—including the right to be treated like an adult—many will set aside the trivia of teen culture and work hard to join the adult world.

Er det på tide å avskaffe ungdomstida? Lovene som putter restriksjoner på barnearbeid og som har vært opptakten til videre restriksjoner på hva barn og unge får gjøre ble til i ei tid hvor barn helt ned i fem-seks-årsalderen kunne risikere å måtte bli sendt ut i arbeid. Er de foreldet i dag? Tja.

Noen restriksjoner er ganske latterlige. For eksempel bestemmelser om hvem som skal få jobbe med hva i hvilken alder, når det i realitieten er mange år siden barn risikerte å bli kastet på gata om de ikke kom seg i jobb. Andre er kanskje greiere å ha. Robert Epstein mener at ungdom er vel så kompetente som voksne på de fleste områder, og det kan kanskje stemme, men med frihet kommer også ansvar, og selv om hjernen er kompetent så er det ikke sikkert at den ønsker eller er villig til å ta på seg det fulle ansvaret det innebærer å være voksen. Bør man virkelig flytte ut og komme seg i jobb når man er 15-16 år?

Én ting er sikkert, og det er at fordummingen og den nedsettende holdningen mot unge mennesker må bort. En rettighet som jeg ikke kan huske å ha sett nevnt i intervjuet er stemmeretten. I følge sitatet litt lenger opp i denne posten er man ved en person i 14-16-årsalderen fullt kapabel til å gjøre intellektuelle og moralske avgjørelser på lik linje med voksne. For min del kunne man gjerne gitt stemmerett til alle som har fullført grunnskolen.

Men, vil noen kanskje innvende, kanskje har man i en alder av 15-16 år den rå hjernekapasiteten som trengs til å stemme eller gifte seg eller starte opp en bedrift, men man har ikke livserfaringen som trengs. Kanskje er beslutningene rasjonelle sett ut fra den kunnskapen en femtenåring har, men en femogtjueåring vil ha ti år mer erfaring og dermed den nødvendige kunnskapen til å se hvorfor femtenåringens beslutninger ikke er så kloke. Da kan man stille spørsmål med hvor mye mer livserfaring en attenåring som har de fleste rettigheter voksenverdenen har å by på har sammenlignet med en som nettopp er ferdig med grunnskolen.

Så, er det på tide å avskaffe ungdomstida? Jeg lander på et ubestridt tja. Mer forskning må til før jeg blir helt overbevist, men som et medlem av den yngre garde er det greit å få en bekreftelse på det som enhver bedreviter i tenårene allerede vet: voksne er ikke så mye mer modne eller glupe.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: